Emils Lønneberg ligger i Langesøskoven
Mangel på plads i gammelt skovløberhus blev løst med byggeri af to nye træhuse efter svensk mønster
Af Ulla Sandberg, Fyens Stiftstidende. Fotograf: Steen Heiberg.
Artiklen blev bragt i i FS søndag den 8. december 2002.
Øjnene bliver gnedet en gang. Så en gang mere. Og lige en ekstra gang. Jo det er rigtig nok. Træbygningen i svenskrød og carporten med brændeplads under tagudhæng båret op af tykke stolper er som taget lige ud af Emil fra Lønneberg.
Et rødmalet trævindfang på det lille hvidkalkede hus fungerer som bindeled til de to træbygninger.
Nej, det er rigtig nok. Vi er ikke kommet på afveje og endt i Sverige. Men omgivelserne, Langesø Skov, matcher perfekt Astrid Lindgrens Lønneberg, udødeliggjort igennem spilopmageren Emil.
Det er faktisk noget af en tilfældighed, at en bid af Sverige ligger som tre bygninger, der titter trip-trap-
træsko frem bag den store bøgehæk på Blæsbjergvej 76 midt i skoven.
Ejerne, ægteparret Erling Jensen og Annette Jørgensen, startede for få år siden med at flytte ind i det oprindelige gamle skovløberhus fra 1916.
De var egentlig bymennesker, hun fra København og han fra Fredericia. Når det lille hus langt, langt fra alfarvej alligevel blev valgt, var det på grund af bedårende beliggenhed omkranset af skov med mylder af rådyr, harer og fasaner.
Bolig for familie på 12
Det kønne skovløberhus, der med afvalmet tag også sagtens kan gøre det ud for Hans og Grethes pandekagehus, var oprindelig beboet af en skovløberfamilie med ni børn. Fem af deres efterfølgere overtog huset, som udelukkende blev brugt som fritidsbolig.
Og derfor stod det bundsolide og kun 59 kvadratmeter store hus helt umoderniseret hen med masser af små rum, da Erling Jensen tog over og gik i gang med at istandsætte.
Vægge blev brudt ned og underetagen indrettet med en stor opholdsstue og et køkken/alrum. Hønsestigen til øverste pulterrumsagtige etage blev udskiftet med en rigtig trappe, og der blev indrettet soveværelse, stort badeværelse samt repos. I øverste etage er alle rum med loft til kip og fritlagte bjælker.
Erling Jensen stod for en del af arbejdet. Eller rettere sagt og med hans egne ord:
- Jeg er ikke praktiker. Men som regel har jeg haft held til at få nogen til at hjælpe mig med renoveringen.
Plads til kreativitet
Trods moderniseringen, der betød udnyttelse af hver eneste
kvadratmeter, blev pladsen snart for trang i det lille skovløberhus.
Efter 21 år som lærer har Erling Jensen taget orlov for helt at koncentrere sig om den marketingsvirksomhed, som han igennem nogle år har oparbejdet der hjemme fra. Og Annette Jørgensen er også et aktivt og kreativt menneske, der ved siden af sit job som social- og sundhedsplejerske væver plaider og tæpper på egen væv samt fremstiller hand made trolde, dukker og p.t. nisser i store mængder.
Så der var hårdt brug for arbejdsrum. Derfor gik parret igang med at tænke på, hvordan der kunne skaffes luft. Planen gik på at forlænge det bestående hus. Men arkitekt Steen Frederiksen, som parret havde hyret som rådgiver, havde en helt anden idé. Det smukke gamle hus skulle bevares, som det var, og udvidelsen skulle ske som træhuse a la Emils Lønneberg
- Vi syntes, det var helt vildt. Men arkitekten fik sin vilje. Sådan har det været hele vejen igennem. Og det har vi bestemt ikke fortrudt.
Tvært imod, vi har fået den helt perfekte løsning, som vi aldrig selv
ville have tænkt på, fortæller en tilfreds Erling Jensen.
De to træhuse, der er opført af sibirisk lærk og med ti tommer tykke stolper af douglasfyr efter svensk forbillede både ud- og indvendig, er håndværksmæssigt lavet på gammeldags maner. Der er efter bindingsværksteknik ikke brugt et eneste søm, der kan skæmme det smukke træværk. Det er alle steder tappet sammen med noter.
To store arbejdsrum
I træhovedhuset på 66 kvadratmeter træder man ind i en entre, der også er indrettet som køkken med adgang til et badeværelse.
Parrets arbejdsværelser ligger på hver sin side af indgangsrummet. Det er to store luftige rum med loft til kip, hems og vinduesarealer anbragt omkring et hjørne ud mod skovsiden, så lyset kan vælte ind og den pragtfulde udsigt kan nydes i fulde drag.
I det andet hus på knap 50 kvadratmeter er der indrettet et redskabsrum bag den dobbelte carport. Og så er der ligeledes efter svensk forbillede lavet brændeplads under et stort udhæng båret oppe af tykke bjælker.
På farvejagt i Sverige
Den svenskrøde farve har der været lavet en del eksperimenter med for at nå frem til den rette nuance, der også kan harmonere med de røde teglstenstage.
Rent faktisk har Erling Jensen og Annette Jørgensen brugt sommerferien i år på at rejse rundt i Dalarna for at studere svenskrød. Og Erling Jensen afslører, at han og hustruen absolut ikke er til charterferie syd på, men derimod holder meget af Sverige, hvor de har rejst en del.
Så i virkeligheden er det lidt sjovt, at de ikke et eneste sekund selv havde tænkt på at løse pladsproblemerne i den Lønnebergstil, der får forbipasserende til at gnide øjnene mere end en gang.